top of page

När Pauline Brunius klädde ut sig till Nya Dramaten

Uppdaterat: 16 sep. 2023

Häromdagen ramlade jag över en förtjusande liten historia. Den utspelar sig 1905 och i huvudrollerna ser vi skådespelerskan (med artistkontrakt!) Pauline Lindstedt och premiäreleven John Brunius.


Den nuvarande Dramaten vid Nybroplan stod färdig 1908, efter att teatern länge hållit till i Mindre teaterns gamla lokaler på Kungsträdgårdsgatan. 1901 beslöts att ett nytt teaterhus skulle uppföras och genom ett penninglotteri kunde en tomt vid Nybroplan inköpas. Året därpå påbörjades byggnationerna av ett stort och modernt teaterhus med fasad i jugendstil. På grund av bland annat strejker och att marken behövde pålas drog byggnationerna ut på tiden och 1905 var bygget mycket omdebatterat. Hur lång tid skulle det egentligen dröja innan teatern stod klar?


Vid den här tiden arrangerade teaterförbundet varje år en maskeradbal och de unga damerna vid Dramatiska teatern tävlade om vem som hade den mest originella kostymen. Inför balen 1905 hade Pauline, som vanligtvis var sprängfylld med idéer, inga uppslag alls. I sista stund bestämde hon sig för att gå som ”Nya Dramaten”. Det fanns dock ett problem – hur i hela friden skulle det gå till? Här såg den unge premiäreleven John Brunius sin chans. Det fanns en outtalad regel att elever inte fick umgås med kontrakterade skådespelare, men här såg han en möjlighet att få tala med den tre år äldre artisten vars blå ögon fascinerade honom. Innan John ”fängslats av thalia” hade han nämligen studerat till arkitekt och nu erbjöd han sig att bygga Paulines kostym.


Pauline var inte vidare förtjust i den unge Brunius som hon ansåg ”väl uppstudsig för att vara premiärelev”, men då tiden var knapp gick hon med på hans förslag. John tog sin uppgift på största allvar och på några timmar skapade han en imponerande miniatyr av teatern i papp (med förgyllningar!) som passade perfekt på Paulines huvud. För att uppmuntra till ”spirituell balkonversation” ordnade han också ett blått sidenband med en gyllene inskription som löd: ”När blir jag färdig?”


Pauline gjorde succé i sin kostym och det lyckade samarbetet resulterade i att de unga skådespelarna började umgås över gränserna. Fyra år senare, i januari 1909, gifte de sig.


Visst är det ändå anmärkningsvärt att just Pauline, som 1938 skrev historia genom att bli Dramatens första kvinnliga chef, dök upp till teatermaskeraden utklädd till Nya Dramaten. Man kan nästan tro att hennes öde var förutbestämt…


Paulines och Johns förlovningsbild från 1908


169 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


bottom of page